Mąka ryżowa – alternatywa dla mąki pszennej

Według definicji mąka to proszek powstały w wyniku zmielenia surowych ziaren, korzeni, fasoli, orzechów lub nasion. Mąki są używane do produkcji wielu różnych produktów spożywczych. Mąka zbożowa, zwłaszcza pszenna, jest głównym składnikiem chleba, będącym podstawowym pożywieniem dla niektórych kultur.

Niskotłuszczowa, lekka i łagodna mąka ryżowa

ryżowa mąka bezglutenowaOd czasów starożytnych mąka kukurydziana była ważnym składnikiem w kuchni mezoamerykańskiej i nadal jest podstawowym produktem dietetycznym w obu Amerykach. Mąka żytnia jest składnikiem chleba w środkowej i północnej Europie. Gdy mąki nie zawierają glutenu, są odpowiednie dla osób z zaburzeniami związanymi z glutenem, takimi jak m.in. celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten lub uczulenie na pszenicę. Zanieczyszczenie zbożami zawierającymi gluten może nastąpić podczas zbioru ziarna, transportu, mielenia, przechowywania, przetwarzania, obróbki i/lub gotowania. Powszechnym substytutem mąki pszennej jest ryżowa mąka bezglutenowa. Wyprodukowana z mielonego i polerowanego białego ryżu, ta niskotłuszczowa mąka jest mielona do drobnej konsystencji, co daje gładką teksturę. Aby uzyskać mąkę, usuwana jest łuska ryżu lub niełuskany ryż i otrzymuje się surowy ryż, który następnie miele się na mąkę. Mąka ryżowa różni się od skrobi ryżowej, która jest zwykle wytwarzana przez moczenie ryżu w ługu. Stosuje się ją również jako środek zagęszczający w przepisach, które wymagają chłodzenia lub mrożenia, ponieważ hamuje ona oddzielanie się płynów.

Jest lekka i łagodna, dzięki czemu świetnie nadaje się do wielu delikatnych deserów, a także do zagęszczania puddingów i kremów. Mąka ryżowa może być wytwarzana z ryżu białego lub brązowego. Mąka z ryżu brązowego ma wyższą wartość odżywczą niż mąka z ryżu białego.