Strunowy woreczek na żywność

Świeże jedzenie musi być odpowiednio przechowywane żeby się nie zepsuło i nie dostały się do jego wnętrza szkodliwe bakterie. Po zakupie mięsa, owoców i warzyw, musimy je przełożyć do odpowiednich pojemników, woreczków i przetrzymywać w warunkach chłodniczych.

Rodzaje woreczków na żywność

woreczki strunowe do żywnościRóżnego rodzaju opakowanie foliowe, papierowe i styropianowe wykorzystujemy w domu, ale także znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym. Torebki papierowe najczęściej są stosowane w piekarniach i cukierniach, ponieważ są tanie i ekologiczne, oraz nie powodują zaparzania się w nich delikatnych wyrobów cukierniczych. Woreczki strunowe do żywności są popularnie stosowane w domu, do przechowywania porcjowanego jedzenia. Możemy do nich schować przygotowane śniadanie do pracy, czy szkoły dla dziecka. Folia z jakiej są wykonane może być stosowana w kontakcie z żywnością, ponieważ posiada odpowiednie certyfikaty i atesty bezpieczeństwa. Produkty w nie zapakowane możemy przechowywać w lodówce, ale też możemy mrozić. W woreczkach można przygotować podzielone porcje jedzenia na obiad i zamrozić, aby w razie potrzeby szybko rozmrozić i mieć gotową strawę. Dzięki strunowemu zamknięciu, do środka się nie dostanie powietrze, ani niebezpieczne bakterie. Są one sprzedawane w kilku rozmiarach od najmniejszego dwustu mililitrowego do nawet półtora litrowego. Do cięższych produktów są przeznaczone woreczki wykonane z grubej folii, a do lekkich i małych produktów żywnościowych najlepiej wykorzystać z cienkiego tworzywa.

W przemyśle do woreczków strunowych często są pakowane bakalie, lub cukier trzcinowy, ponieważ w takim opakowaniu długo zachowują świeżość. Mogą one być usztywniane, albo całkowicie miękkie. Szczelne zamknięcie pomaga także na długo zachować aromat produktów spożywczych.