Używanie termometru przez piekarza

 

Jestem właścicielem piekarni. Wypiekanie chleba zawsze było moim konikiem, dlatego właśnie postanowiłem założyć tę piekarnię. Wielu osobom wśród moich znajomych wydaje się, że wypiekanie chleba to nic wielkiego. Wyobrażają sobie tylko rzucenie ciasta do pieca i wyjęcie. Sprawa jednak nie jest taka prosta.

Duże znaczenie termometru w piekarni

termometr do pieca z sondąWypiekanie chleba to owszem wyrabianie ciasta, wrzucanie go do pieca i wyjmowanie, jednak proces ten nie jest tak banalny jak się wydaje. Najpierw należy wyrobić ciasto. Aby chleb był smaczny i miał określoną konsystencję, potrzebne są oczywiście odpowiednio dobrane proporcje składników. Oczywiście przed ułożeniem chleba w piecu, należy go odpowiednio uformować. Jednak skład oraz forma byłyby niczym, jeśli pieczony byłby w nieodpowiednich warunkach. Każdy chleb potrzebuje swojej jasno określonej temperatury pieczenia i właśnie dlatego ważne jest odpowiednie jej dawkowanie. Niestety trudno jest sprawdzić temperaturę wewnątrz pieczonego bochenka, jak również określić, czy jest już optymalnie dopieczony. W tym celu najczęściej wykorzystuję termometr do pieca z sondą, ponieważ pozwala on na monitorowanie temperatury panującej wewnątrz bochenka. Sondę takiego termometru można umieścić w piekarniku, wsuniętą w bochenek, a odbiornik można spokojnie położyć w pobliżu i na nim monitorować temperaturę wewnątrz chleba. Osobiście wolę właśnie termometr z sondą, ponieważ każdorazowe otwieranie piekarnika w celu pomiaru temperatury termometrem tradycyjnym jest nie tylko nużące, ale także obniża się w ten sposób temperaturę w piekarniku.

W mojej piekarni dbam o to, aby chleba był wypiekany starannie. Ważny jest dobór składników, jednak równie ważna jest temperatura pieczenia, a także kontrolowanie, w którym momencie wnętrze bochenka jest już gotowe, aby wyjąć chleb z pieca.