Zalety olejku rycynowego

Każdy z nas z pewnością słyszał o olejku rycynowym, a także go stosował. Nasza babcie uważały olejek ten, jako lek na niemal każdy problem. Nic dziwnego, jego naturalne pochodzenie oraz uniwersalność sprawia, że do dziś stanowi niezbędny produkt w domowej kosmetyczce.

Doskonałe właściwości olejku rycynowego

olejek rycynowyWytłaczany z nasion rącznika pospolitego, olej rycynowy jest doskonałym produktem wprost z ramion Matki Natury pozwalającym uporać się z wieloma problemami zdrowotnymi. Może być on wykorzystywany na naprawdę wiele sposobów zarówno w pielęgnacji skóry jak i naszych włosów. Jest także jedną z najczęstszych substancji, jakie możemy spotkać w kosmetykach, mydłach, olejkach do masażu, a na wet w tkaninach. Olejek rycynowy potrafi zdziałać prawdziwe cuda na oparzenia słoneczne, trądzik, suchą skórę czy nawet rozstępy. Doskonale także radzi sobie z kurzajkami, czyrakami, grzybicą oraz chronicznym swędzeniem. Olejek rycynowy leczy także liszaje dzięki temu, że zawiera kwas undecylenowy. Dodatkowo olejek rycynowy nałożony na skórę wnika bardzo głęboko i wspomaga stymulację kolagenu, a co za tym idzie może nam pomóc w pozbyciu się drobnych zmarszczek. Poza tym opóźnia też ich powstawanie wygładzając i zmiękczając naszą skórę. Olejek rycynowy jest także bardzo powszechny przy pielęgnacji rzęs. Możemy aplikować go za pomocą czystej szczoteczki po maskarze na nasze rzęsy, a z pewnością już po miesiącu zobaczymy znaczące efekty, którymi między innymi jest nie tylko lepsza kondycja naszych rzęs, ale także zwiększona ich objętość i długość!

Olejek rycynowy działa także doskonale na trądzik, rewelacyjnie nawilża naszą skórę, rozjaśnia blizny i rozstępy, a także ma działanie antybakteryjne. Nie bez powodu od zawsze jest zachwalany nie tylko przez nasze babcie i zwolenników kosmetyków naturalnych, lecz również przez lekarzy i dermatologów.